Logo 🍴 Restaurante Bucuresti
Organizezi un eveniment? Click aici pentru a solicita oferta de la toate locatiile!

Articol de la Burlesque Events

Casatoria

/
Burlesque Events, Str. Bucurestii noi, nr. 48, Burlesque Events, București (Bucurestii Noi) , România vezi harta
Casatoria
Afiș articol "Casatoria"
Nunta reprezinta petrecerea organizata in cinstea cununiei religioase.
Publicat: / Actualizat:
1.756 vizionări
1
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe 🍴 Restaurante Bucuresti: “Casatoria” — Nunta reprezinta petrecerea organizata in cinstea cununiei religioase.

trimite

Casatoria reprezinta o asociere legalizata prin care un doua persoane de sexe opuse au hotarat sa intemeieze o familie, sa convietuiasca impartindu-si veniturile si bunurile materiale. Acest eveniment este des intalnit si sub numele de nunta, care reprezinta mai mult petrecerea in sine organizata in cinstea cununiei civile si celei religioase.

De obicei casatoria se face intre doua persoane de sexe diferite, dar sunt anumite tari care permit prin lege si casatoria a doua persoane de acelasi sex, sau casatoria unui barbat cu mai multe femei in tarile in care este acceptata poligamia. In sinea sa, actul casatoriei creeaza si o relatie de rudenie intre cele doua familii ale persoanelor casatorite, astfel ca acestea devin rude prin alianta.

In casatorie relatiile interpersonale, de obicei cele intime si sexuale, sunt recunoscute in diverse moduri, in functie de subcultura sau cultura in care casatoria se petrece. Aceasta uniune se formalizeaza printr-o ceremonie de nunta, de unde i se atribuie si numele de nunta. Casatoria formeaza din punct de vedere juridic o categorie familiala in sine. Mirii nu sunt catalogati ca fiind rude sau afini, acestia formand impreuna o familie si bucurandu-se de statutul de sot/sotie pe care il au.

Motivele din care se casatoresc oamenii sunt multiple, dar printre acestea se regasesc motive juridice, motive sociale, motive emotionale, motive economice si motive spirituale sau religioase. Aceste motive ar putea contine nuntile aranjate, asa cum se practica in unele zone ale lumii. Pe langa nuntile aranjate, aceste motive includ obligatiile de familie, protectia juridica a copiilor, initierea juridica a unei unitati familiale cu caracter nuclear (formand un nucleu).

De obicei, actul legalizat al casatoriei creeaza o serie de obligatii legale, dar si drepturi intre cele doua sau mai multe persoane implicate.  Unele societati ofera obligatii care se extind pentru membrii familiilor celor care sunt implicati intr-o casatorie.

Cateva tipuri de casatorie consacrate
De obicei, casatoria este recunoscuta de catre stat si de catre o autoritate religioasa sau chiar de ambele autoritati. Adesea aceasta uniune este privita ca pe un contract. Istoric vorbind, casatoria a luat forma initiala a unei casatorii religioase, acest procedeu fiind insotit de fel si fel de ritualuri si de elemente festive ca nunta, diferind in functie de cultura sau de pozitia in ierarhia sociala a tinerilor miri.

In tara noastra, casatoria religioasa poarta si numele de cununie, in general aceasta incheindu-se in fata unui preot. Pe langa casatoria religioasa mai exista si casatoria civila care presupune ca cei doi miri impreuna cu martorii sa mearga la o autoritate a statului (primarie), incheindu-se in fata ofiterului starii civile, prin semnarea unor acte ce dovedesc faptul ca cei doi miri sunt casatoriti.

Casatoria civila in sinea ei reprezinta conceptul legal de unire a doua persoane sub forma de familie, avand totodata si caracer de instituite a codului civil, indiferent de apartenenta religioasa a mirilor, in conformitate cu legislatia in vigoare a tarii in care se petrece evenimentul. La fel ca si in alte cazuri, in cazul casatoriei exista si exceptii care ofera posibilitatea incheierii casatoriei si de catre alte persoane fata de cele mai sus mentionate (de exemplu capitanul unei aeronave sau al unui vapor). Datorita diversitatii culturilor, se intalnesc deseori procedee prin care se permite desfacerea unei casatorii, si anume prin divort sau prin anulare. Exista religii care permit desfacerea casatoriilor religioase numai in cazuri exceptionale, dar exista religii care nu permit acest procedeu (religia catolica).

Fata de religia catolica si fata de alte religii stricte din acest punct de vedere, religia ortodoxa  este mai permisiva, astfel ca permite desfacerea casatoriilor religioase din mai multe motive, doua dintre ele fiind adulterul si decizia ca ambii soti sa se calugareasca.

Cateva perspective feministe
In sensul sau oficial, termenul de casatorie inseamna inceputul unei relatii aprobate cultural, prin care se dovedeste o uniune sociala, economica si sexuala, cel mai adesea formata intre un barbat si o femeie. Casatoria mai poate fi catalogata ca fiind o institutie sociala reglementata strict printr-o grupare de norme politice, sociale, economice, religioase si culturale. In cursul anilor, analizele feministe au initiat atacuri la adresa conceptiei patriarhale a „casatoriei” intr-un mod direct, prin punerea din nou in discutie a setului de drepturi pe care le au femeile in cadrul legislatiei privitoare la celula societatii, adica familia, si intr-un mod indirect, prin contestarea valorilor si notiunilor "familiei" traditionale. Mai toate studiile feministe facute asupra institutiei "casatoriei" prin prisma legala au avut ca punct de plecare redefinirea reglementarilor legale ce stau la baza realizarii sa disolutiei asocierii legale intre o femeie si un barbat plus a reglementarilor care vizeaza in principal custodia si sprijinul acordat copiilor nascuti in inauntrul sa in afara unei casatorii.

Miscarea feminista care a avut loc pentru eliberarea femeilor a considerat faptul ca femeile si barbatii  trebuie sa initieze o schimbare a lor, aceasta schimbare avand nevoie sa apara cu precadere in domeniul public al legii si al politicii la fel ca si in domeniul particular al sexualitatii si al familiei. Dreptul fundamental al familiei nu s-a mai referit exclusiv la uniunea traditionala simbolizata prin cuplul in sine (sot-sotie-copii), ci si-a sporit aplicabilitatea ind in principal de la asocierile de rudenie dintre membrii familiei.

Cu toate acestea, in ciuda mutatiilor care au fost inregistrate de catre intrarea femeilor pe marea piata a fortei de munca platita si in ciuda redefinirii acestor tipuri de roluri sociale, feministele din domeniul stiintelor sociale au dezvaluit staruinta unui hegemonism de tip masculin prezent in cadrul institutiei "casatorie".

Miscarea feminista dedicata reformei familiilor  a actionat asupra schimbarii prin reimpartirea puterii de-a lungul acestui tip de dimensiune, atat in sfera publica, cat si in interiorul relatiei maritale. Totalitatea studiilor feministe au identificat si au ridicat in primul plan mecanismele prin care actiunile si relatiile dintre subordonat si supraordonat din cadrul casatoriei se reproduc asupra elementelor din exteriorul cuplului si au condus la realizarea a noi tipuri de "familii"alternative, si anume: uniuni consensuale heterosexuale sau cupluri homosexuale.

In prezent, dezbaterile feministe asupra "casatoriei" accentueaza in mod deosebit atat aspectele practice legale cat si relatia existenta intre termenul anterior mentionat, si conceptele (conexe) de "famili", "rudenie" si "gospodarie".

Restaurantebucuresti.ro va recomanda locatia pentru nunta perfecta: Burlesque Events
Drepturi de autor Burlesque-Events.ro

Numele tau: Adresa de e-mail:
Casatoria
Articol Burlesque Events - Casatoria
Nunta reprezinta petrecerea organizata in cinstea cununiei religioase
restaurant - ballroom - saloane - cazare - nunta - botez - organizare evenimente

restaurantebucuresti  .RO 

Informatii despre restaurante din Bucuresti, ballroom, saloane de evenimente, cafenele si pub-uri. Cele mai bune oferte pentru nunti, botezuri si alte evenimente!
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@restaurantebucuresti.ro